Αρχική Επικοινωνία Χάρτης Ιστοτόπου En

Πολεμικές τέχνες - Διαλογισμός - Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Τα περισσότερα αρχαία συστήματα πολεμικών τεχνών εμπεριέχουν στις διδασκαλίες τους το διαλογισμό. Οι ανατολικές φιλοσοφίες αναζητούν δρόμους όπου ο ασκών να περνάει περισσότερο χρόνο σε ένα βαθιά χαλαρωμένο στάδιο. Αυτό είναι πολύ βασικό για την προσέγγιση των ανατολικών αρχών στις πολεμικές τέχνες: δυναμικότερη απόδοση στο Κουγκ Φου, ανώτερη ποιότητα ζωής (ταοϊσμός) και καλύτερη υγεία (Qi gong).
Μέσα από τη συσσωρευμένη εμπειρία πολλών αιώνων πρακτικής αλλά και από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, ανακαλύφθηκε ότι ο εγκέφαλος είναι δραστήριος ακόμα και την ώρα του ύπνου. Για να επιτύχουμε τη βαθιά χαλάρωση (νοητική, πνευματική και σωματική) καθώς και υψηλή απόδοση στις πολεμικές τέχνες είναι απαραίτητο να εξελιχθούμε στο στάδιο του διαλογισμού. Αυτό στη σημερινή καθημερινότητα είναι δύσκολο να το προσεγγίσει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Πιο συγκεκριμένα:
Η εξάσκηση στο διαλογισμό αποτελεί από μόνη της μια μορφή τέχνης. Η τέχνη που μας βοηθάει να κατανοήσουμε με τον πιο αντικειμενικό τρόπο ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον μας αλλά και στον εσωτερικό μας κόσμο.
Έχει παρατηρηθεί πως απομονώνοντας τους εαυτούς μας σε ένα ήσυχο περιβάλλον μακρυά από εξωτερικά ερεθίσματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τον εγκέφαλο έτσι ώστε να μπορεί να παραμείνει ήρεμος για περισσότερο χρόνο. Όταν ξεκινάμε το διαλογισμό, ή κάποια άλλη στοχαστική άσκηση, τα εγκεφαλικά κύματα από τις συχνότητες άλφα και βήτα (κατάσταση ηρεμίας και εγρήγορσης αντίστοιχα) επιβραδύνονται σε κύματα θήτα και δέλτα (μεταβατικό στάδιο λίγο πριν τον ύπνο) με πιο πλατιές, μακριές και αργές συχνότητες. Το να μείνουμε συνειδητοί σε αυτή τη κατάσταση είναι κάτι που χρειάζεται εξάσκηση. Ο ανεκπαίδευτος νους έχει τη τάση να διασκορπίζει τις σκέψεις ή απλά να πέφτει για ύπνο.
Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, καθώς με γνώση και εξάσκηση μπορούμε να τελειοποήσουμε τις διαλογιστικές πρακτικές. Οι δάσκαλοι των εσωτερικών τεχνών γνώριζαν αυτή τη δυσκολία των αρχάριων μαθητών και έτσι ανέπτυξαν μεθόδους, ειδικές στάσεις και σωματικές τοποθετήσεις για να διευκολυνθεί η εξάσκηση σε κατάσταση διαλογισμού: διαλογισμός σε καθιστή θέση ή όρθια, χρησιμοποιώντας οραματισμό (Qi gong) ή διαλογισμός σε αργή κίνηση (Taiji).
Φτάνοντας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο χαλάρωσης, ο ασκών, κατορθώνει υψηλές επιδόσεις στις πολεμικές τέχνες.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η άσκηση στο διαλογισμό δεν αφορά μόνο το άδειασμα του μυαλού από σκέψεις. Οι σκέψεις απλώς συμβαίνουν σε ένα μεγαλύτερο χώρο μέσα στον οποίο μπορούμε να συσχετιστούμε με το σώμα μας, την αναπνοή μας και το περιβάλλον. Αυτή η αντίληψη από μόνη της αποτελεί το κλειδί για την απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας που άλλες φορές την αντιλαμβανόμαστε σαν άγχος, stress ή πόνο. Ένας ήρεμος νους, μπορεί να αφυπνίσει όλους τους μηχανισμούς αυτοίασης του σώματος πριν οι εσωτερικές ανισορροπίες εκδηλωθούν ως ασθένεια.
«Πίσω