Αρχική Επικοινωνία Χάρτης Ιστοτόπου En

Μοxa (μόξα, θερμοθεραπεία)

Η μέθοδος αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Π. Κ. Ι.) και γίνεται πολύ συχνά με βελονισμό.
Χρησιμοποιείται για πάνω από 2000 χρόνια (στην Ιαπωνία αποτελεί μία ξεχωριστή θεραπεία) και είναι ευρέως διαδεδομένη σε κλινικές βελονισμού σε όλο τον κόσμο.
Tαοϊστικό κείμενο ιατρικού περιεχομένου συνιστά τη χρήση θερμοθεραπείας όπου έχει αποτύχει προηγουμένως ο βελονισμός και τα βότανα (1575μ.Χ)
Καίγοντας το φυτό atremisia vulgaris (moxa) προκαλούμε τοπική και εστιασμένη θερμότητα πάνω στα βελονιστικά σημεία που έχουμε επιλέξει και ενεργοποιούμε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που λειτουργούν σαν αποθήκες ενέργειας (π.χ νεφρά-μέση /σπλήνας-κοιλιά). Το φυτό έχει υποστεί επεξεργασία έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές- κονιορτοποιημένο ή στο σχήμα ενός πούρου.
Έχει αποδειχτεί ότι με τη διαδικασία αυτή, η θερμότητα εισχωρεί σε βαθύτερα επίπεδα στο σώμα ενισχύοντας τη λειτουργία των οργάνων και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Η moxa είναι κατάλληλη για να διασπείρει το κρύο που έχει εισβάλλει στο σώμα, να κινήσει την ενέργεια εκεί που έχει "λιμνάσει" και να σταματήσει το πόνο διαφόρων αιτιών όπως ρευματισμοί κράμπες από προεμμηνορυσιακό σύνδρομο μυικά πιασίματα σπασμοί στο στομάχι
Ακόμα, η εφαρμογή θερμοθεραπείας με moxa ως συνοδευτική θεραπεία, μειώνει την αιμορραγία κατά την εμμηνόρυση, τη διάρροια και το άσθμα.

Το 1998 δημοσιεύτηκε μελέτη που αναφέρει ότι στο 75% των εγκύων γυναικών όπου το έμβρυο παρέμενε σε ανάποδη θέση, με την χρήση θερμοθεραπείας σε συγκεκριμένο σημείο, το έμβρυο γύρισε στη σώστη του θέση στη μήτρα (journal of American Medical Association).
Aκόμα, δείτε εδώ, τη moxa στη μάχη για τη καταπολέμηση της φυματίωσης στην Αφρική. www.moxafrica.org
Δείτε επίσης τις συνοδευτικές τεχνικές: