Αρχική Επικοινωνία Χάρτης Ιστοτόπου En

Shiatsu και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι) Φιλοσοφία και επιστήμη (ή φιλοσοφία της επιστήμης)

Όταν ο λογικός νους σωπαίνει, ο τρόπος της έμπνευσης παράγει μια πολυδιάστατη συνείδηση...
Υπάρχουν τρεις λέξεις: πληρότητα, γενικότητα, σύνολο. Οι λέξεις αυτές είναι διαφορετικές, αλλά η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από το νόημα τους είναι η ίδια. Και οι τρεις αναφέρονται στο ίδιο πράγμα. Οι κινέζοι σοφοί ονόμασαν  τη πραγματικότητα αυτή Τάο, που σημαίνει δρόμος.
Το Τάο είναι μία εξελικτική κοsσμική διαδικασία όπου παίρνουν μέρος όλα τα πράγματα. Το Τάο εκφράζει τη πραγματικότητα του κόσμου σαν μία συνεχόμενη ροή και μεταβολή. 'Ο,τι συμβαίνει στη φύση, στον υλικό κόσμο ή στις καθημερινές εμπειρίες του ανθρώπου, ακολουθεί ένα πρότυπο ανακύκλωσης: φυγή και επαναφορά, έκταση και συσπείρωση, εισπνοή και εκπνοή. Όλες οι εκδηλώσεις του Τάο δημιουργούνται απ'τη δυναμική αλληλεπίδραση δύο θεμελιωδών εννοιών. Τις δυνάμεις yin - yang. Η ζωή είναι η αρμονική ανάμιξη του yin - yang.
H Π.Κ.Ι βασίζεται με τη σειρά της στα στοιχεία yin - yang του ανθρωπίνου σώματος. Για παράδειγμα τα όργανα με yin λειτουργίες είναι οι πνεύμονες, ο σπλήνας, τα νεφρά, η καρδιά και το ήπαρ δηλ. τα συμπαγή όργανα. Yang θεωρούνται το παχύ και το λεπτό έντερο, το στομάχι, η ουροδόχος κύστη και η χολιδόχος κύστη δηλ. τα κοίλα όργανα.
Η υγεία μας, η ισορροπία yin - yang, διατηρείται χάρη στην αρμονική και συνεχόμενη ροή ενέργειας που οι Κινέζοι ονομάσαν chi (τσι). Στα ιαπωνικά λεγεται qi  (κι).
Η ζωτική αυτή ενέργεια ρέει με συγκεκριμένο τρόπο μέσα στο σώμα διαμέσου των μεσημβρινών.
Οι μεσημβρινοί είναι κανάλια, δίαυλοι, αυστηρά καθορισμένοι τοπογραφικά αγωγοί που τροφοδοτούν συνέχεια τα ζωτικά μας όργανα. (Η ύπαρξή τους έχει αποδειχτεί με τεχνολογικές μεθόδους.)
Όταν λοιπόν το chi στασιμεύει ή είναι ελλειπές, έχουμε εκδηλώσεις ανισορροπίας και συμπτώματα ασθένειας. Τα βελονιστικά σημεία είναι ειδικά σημεία ερεθισμού πάνω στους μεσημβρινούς όπου με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορουμε να τροποποιήσουμε τη ροή της ενέργειας chi, συμβάλλοντας έτσι  στην εξάλειψη της ανισορροπίας.
Ο πρακτικός του shiatsu - όπως η Π.Κ.Ι διατάσσει- πρέπει να είναι εφοδιασμένος με μία μεγάλη γκάμα εργαλείων που θα τον οδηγήσουν στην ενεργειακή διάγνωση που είναι μία και ξεχωριστή για τον καθένα.
Εργαλεία για την ενεργειακή διάγνωση:

Παρατήρηση

Ακούω Βλέπω Μυρίζω Παρατηρώ την πλάτη
Στην κινέζικη διάγνωση, λαμβάνουμε υπ'όψιν όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ατόμου. Γενική εμφάνιση, φωνή, σωματική στάση, χροιά του δέρματος του προσώπου. Πρωτεύοντα ρόλο στη διάγνωση, έχει η παρατήρηση της γλώσσας και της πλάτης, απ'όπου αντλούμε σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του αίματος και άλλων υγρών, καθώς και για τους μεσημβρινούς και τα όργανα.
Διάγνωση της κατάστασης μεσημβρινών  μέσω του αγγίγματος. Διερεύνηση της περιοχής της κοιλιάς (hara, στην ιαπωνική). Επιβεβαίωση την ανισορροπιών ψηλαφόντας το σφυγμό και στα δύο χέρια.

Ψηλάφιση

Μεσημβρινοί Hara Σφυγμοί

Θεωρητική διάγνωση Π.Κ.Ι

Ακούω Βλέπω Μυρίζω Παρατηρώ την πλάτη
Διάγνωση μέσω θεωρίας των πέντε στοιχείων 
(δείτε εδω)
Διάγνωση Yin-Yang Κατάσταση των ζωτικών ουσιών (chi, αίμα και υγρά του σώματος) Ανάλυση της αιτιολογίας της ενεργειακής ανισορροπίας
Όλα τα παραπάνω στοιχεία καταγράφονται σε αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, μαζί με τα υποκειμενικά κριτήρια των ενοχλήσεων.
«Πίσω