Αρχική Επικοινωνία Χάρτης Ιστοτόπου En

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι) και διατροφή.

Πολλές από τις ασθένειες που ταλαιπωρούν το σύγχρονο άνθρωπο ωφείλονται στη κακή διατροφή.
Πολλές απ'τις ανισορροπίες του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν να θεραπευτούν μέσω της διατροφής.
Η έλλειψη χρόνου στις σύγχρονες κοινωνίες μας έχει υποχρεώσει να τρώμε άτακτα, αδιαφορώντας για τη ποιότητα αυτών που βάζουμε μέσα στο σώμα μας. Η ώρα του φαγητού είναι ώρα κοινωνικότητας -τρώγοντας στο τραπέζι με άλλους συνδετημόνες- ή στιγμή εσωτερικής διαδικασίας. Η προετοιμασία του φαγητού είναι μία δημιουργία που εμπνέει (τεχνη της γαστρονομίας) και η καταναλωση της τροφής, μία ανδρομή μέσα από τη γεύση.
Για την Π.Κ.Ι η θεραπεία μέσω της διατροφής είναι μία και μοναδική για τον καθένα. Παρ'όλ'αυτά μπορούμε να παραθέσουμε κάποιους γενικους κανόνες που αφορούν το θέμα μέσα από το πρίσμα των αρχαίων Κινέζων.
Ανάλογα, λοιπόν, την ανισορροπία yin - yang μπορουμε ν'ανπληρώσουμε τις ελλείψεις μας μέσω της διατροφής. Υπάρχουν τροφές που είναι yin αλλά με τη διαδικασία του μαγειρέματος να γίνουν πιο yang. Γενικά, οι τροφές που έχουν κρύα ποιότητα, είναι πιο yin και αυτές με ζεστή ποιότητα, πιο yang. Τα φρούτα, τα λαχανικά και το νερό, είναι πιο yin. To κρέας, οι ξηροί καρποί και το μαύρο τσάι, είναι πιο yang.
Επίσης, απ'την κινέζικη άποψη καλό είναι στο πιάτο μας να υπάρχει ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων (βλ. Τα 5 στοιχεία). Να συγχρονιζόμαστε με τις εποχές και να προτιμάμε τα εγχώρια προιόντα.
Σε γενικές γραμμές: Το ξινό - επηρρεάζει τα νεύρα και "αναφέρεται" στο ήπαρ και τη χολιδόχο κύστη. Το πικρό - επηρρεάζει τα κόκκαλα και πρέπει να αποφεύγεται σε ασθένειες του σκελετού. Το γλυκό - η κατάχρηση γλυκών τροφών αποδυναμώνει τους μύες και τη πέψη. Το πικάντικο - εξασθενεί την ενέργεια (chi). Το αλμυρό - επηρρεάζει το αίμα και τα υγρά του σώματος.
Το φαγητό είναι η ουσία που μας κρατάει στη ζωή και η προετοιμασία του αποτελεί μία δημιουργική και εξαιρετικά αγχολυτική διαδικασία.

Θεωρία των πέντε στοιχείων στη Π.Κ.Ι

  ΞΥΛΟ ΦΩΤΙΑ ΓΗ ΜΕΤΑΛΛΟ ΝΕΡΟ
Εποχή άνοιξη καλοκαίρι τέλος καλοκαιριού φθινόπωρο χειμώνας
Κλίμα και κλινικές εκδηλώσεις Αέρας.
Συμπτώματα που μετατοπίζονται
Ζέστη.
Αυξηση ερυθρότητας.
Αφυδάτωση
Υγασία.
Αίσθημα βάρους
Ξηρασία.
Αφυδάτωση
Κρύο.
Επιβράδυνση
Γεύση ξινό πικρό γλυκό πικάντικο αλμυρό
Yin όργανο Ήπαρ Καρδιά Σπλήνας Πνεύμονες Νεφρά
Yang όργανο Χολιδόχος κύστη Λεπτό έντερο Στομάχι Παχύ έντερο Ουροδόχος κύστη
Αίσθηση μάτια-όραση γλώσσα-ομιλία χείλια-γεύση μύτη-αναπνοή αυτιά-ακοή
Ιστοί τένοντες αγγεία μύες μαλλιά-δέρμα οστά
Χρώμα πράσινο κόκκινο κίτρινο λευκό μαύρο
Κατά τη θεωρία των πέντε στοιχείων, σε κάθε στοιχείο της φύσης αντιστοιχεί ένα ζευγάρι οργάνων. Ο άνθρωπος, ενεργειακά επηρρεάζεται ανάλογα με τις εποχές και το κλίμα.
Για παραδείγμα, ο άνθρωπος με ανισορροπία στο όργανο της καρδιάς πρέπει να είναι πιο προσεκτικός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να αναπληρώνει επαρκώς τη yin δύναμη μέσα του, με αρκετό νερό, δροσερής  ποιότητας τροφές και λιγότερη δραστηριότητα.
Βέβαια η  ενεργειακή διάγνωση μέσω της θεωρίας αυτής είναι πιο περίπλοκη, καθ'ότι τα στοιχεία βρίσκονται σε ένα αέναο κύκλο όπου το ένα κυριαρχει ή συμπληρώνει το άλλο.
«Πίσω